Ankraj; tabana belli bir açıyla açılan deliğe korozyona karşı korunmalı ve yüksek mukavemetli özel çelikten yapılmış, öngermeli bir halat ya da halat demeti yerleştirilerek beton enjekte edilmesidir.
Ankraj kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Ankraj kullanımı esnasında kullanılan ekipmanlar gerekli standartlarda olmalı ve ankraj kullanan kişiler gerekli bilgilere sahip olmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Ankraj kullanımı ile ilgili cevaplandırılması gereken sorular bununla sınırlı değildir. Bu yazımızda sizler için Kullanım Amacına Göre Ankraj Çeşitleri ve Ankraj Kullanım Alanlarından bahsedeceğiz.
Kullanım Amacına Göre Ankraj Çeşitleri
Ankrajlar, kullanım amaçlarına göre ikiye ayrılır. Bunlar şu şekildedir;
- Pasif Ankrajlar: Kendi başına yük taşımayan, zeminin hareket etmesi ike yük taşıyan ankraj sistemidir. Pasif ankrajların maksimum yük taşıma kapasitesine ulaşabilmesi için büyük hareketlerin ortaya çıkması gerekir.
- Öngermeli Ankrajlar: Bu ankraj çeşidi, büyük hareketleri kısıtlayarak kabul edilebilir düzeye indirgemek için zemin ankrajı olarak kullanılabilir. Bunun dışında ise yapıya ya da zemin yüzey levhasına doğru çekilerek, öngermeli olarak kullanılabilir. Öngermeli olarak kullanıldığında ise geçici ankraj ve kalıcı ankraj olarak iki farklı şekilde uygulanabilir.
Geçici ankraj, proje inşaatı esnasında kısa süreli kullanılan ve güvenli inşaat imkanı sağlayan ankraj çeşididir. Kalıcı ankraj ise kalıcı yapıların ve kazı destekleme sistemlerinin güvenliğini, stabiletisini sağlaması için kullanılır. Korozyon riskinin yüksek olduğu ve göçmeler olması halinde ciddi sorunların yaşanabileceği alanlarda kullanılır.
Ankraj Kullanım Alanları
Kullanım amacına göre ankraj çeşitlerinden de anlaşılabileceği üzere, ankrajların geniş bir kullanım alanı vardır. Ankraj kullanım alanlarına örneklere verecek olursak;
- Çeşitli yaşam hatlarında
- Dış cephe uygulamalarında
- Çelik çatı uygulamasında
- Yapıların güçlendirme ve genişletilme projelerinde
- Makine montajı esnasında
- Yeraltı yollarında
- Gevşek zeminlerde
- Kazı çalışması gibi insan hayatının risk altında bulunduğu çeşitli çalışmalarda
- Barajlarda yükseltme yapmak için
- Çelik kolon ve kiriş bağlantılarının yapımında
Ankraj kullanım alanlarına bunlar gibi pek çok farklı örnek verilebilir.
Bu yazımızda sizler için Kullanım Amacına Göre Ankraj Çeşitleri ve Ankraj Kullanım Alanlarından bahsettik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.