Lanyard, yüksekte çalışanların düşme anlarında hasar almalarını engelleyen parçalardan bir tanesidir. Lanyard düşmeyi durdurucu ve önleyici sistemdir, doğru ve uygun ekipman kullanılmadığında ciddi hasarlara neden olacaktır. Çalışma alanlarına ve çalışanlara göre çeşitli tip ve uzunluklarda bulunmaktadır. Düşme mesafesi hesaplanırken ipin uzunluğu ve lanyardın uzunluğu oldukça önemlidir. Lanyardlar halat, şok emici ve çeşitli karabinalardan oluşan düşüş durdurucu ve engelleyici ekipmanlardır. Odin Safety olarak yüksekte çalışmada lanyard kullanımı hakkında detaylı bilgilere bu yazımızda yer vereceğiz.
İçindekiler
Lanyard Nasıl Kullanılır?
Yüksekte çalışma işlerinde ekipman seçimi standartlara göre yapılmalıdır. Can güvenliğini sağlamak ve hasarları en aza indirmek için kullanılan parçalar uzmanlar tarafından çalışma alanına ve çalışanlara göre yapılmalıdır. Düşüş durdurucu sistemler içinde yer alan lanyardlar nasıl kullanılır;
Düşmeyi sınırlamak için lanyardda şok emici olması zorunlu değildir. Düşüş durdurucu, tek bacaklı, ayarlanabilir, şok emicili, konumlandırma lanyardı gibi lanyard çeşitleri bulunmaktadır. Çalışma yüksekliğinin temiz düşüş mesafesini kurtarmadığı yerlerde düşmeyi önlemek için lanyard kullanılır. Yüksekte çalışanların rahatlıkla çalışmalarını sağlar. İnşaat, temizlik ve bakım onarım işlerinde kullanılmakta ve hayat ipi olarak da bilinmektedir.
Şok Emicili Lanyard Nedir?
Yüksekten düşmelere karşı, lanyard kullanılır. Kullanım alanı ve amacına göre farklı özelliklere sahip olanlar seçilmelidir. Bu çeşitlerden bir tanesi olan şok emicili lanyard nedir;
Düşme esnasında oluşacak kinetik enerjiyi almak için şok emicili lanyardlar kullanılır. Düşüş anında darbe kuvvetini en aza indirerek çalışanın çarpmasını engeller. Hayat ipi olarak da bilinen lanyardların doğru kullanılması gerekir. Yüksekte çalışma ekipmanları arasında bulunan şok emicili lanyard uzman ekip tarafından uygun alana ve çalışana göre seçilmelidir. Şok emicili lanyardların farklı düşüş anında yavaş yavaş açılır ve şok dalgasını almaktadır.
Şok Emicili Lanyard Kaç Metrede Kullanılır?
Kullanımı sırasında bağlantı noktası ankraj noktasının sabit olması ve ayak seviyesinin altında olmaması gerekir. Şok emicili lanyardlar her zaman omuz ve üzerinde bir noktadan bağlantı alınarak kullanılmalıdır. Kullanılamadığı durumlarda; Çalışma alanı, düşme hızını ve mesafesini arttırabilir. Şok emicili lanyardlar, lanyard boyunun iki katı veya 4m lik bir düşüş anında enerjiyi emer. Düşüş mesafesi 4m’den fazla ise durdurma sistemleri kontrol edilmelidir.
Lanyardlar tırmanış ve iniş sırasında mümkün olduğunca bel seviyesinin altında bırakılmamalıdır. Yatay geçişlerde lanyard kollarından önce biri geçiş yapılacak yere takılır ve geçişten sonra diğeri geçiş alınan yere alınır. Lanyardın kollarından birinin D halkalarına bağlı olarak kullanıldığı durumlarda şok emici açılmayabilir ve çalışan hasar alabilir.
Odin Safety olarak yüksekte çalışma ekipmanlarından biri olan lanyardların kullanımı hakkında bilgilere yer verdik. Yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı, yapı ankrajı hakkında bilgilere sitemiz üzerinden ulaşabilir, daha detaylı bilgi ve hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Related Posts
- Ankraj ve Ankraj Noktası Nedir?
Düşme riski olan yerlerde yapılan çalışmalarda; düşmeyi engelleyen sistemleri bağladığımız sağlam bağlantı noktalarına ankraj denir. Ankrajlar…
- Yaşam Hattı Kurulumu ve Özellikleri
Yaşam Hattı Nedir?Günümüzde pek çok farklı şartlar altında yürütülen meslekler vardır. Bütün mesleklerin kendine göre…
- Yüksekte Çalışma Eğitimi Nereden Alınır?
Yüksekte çalışma oldukça riskli bir işlem olduğu için bu işlemi yapacak olan kişilerin belirli eğitim…