İçindekiler
Yaşam Hattı Nedir?
Günümüzde pek çok farklı şartlar altında yürütülen meslekler vardır. Bütün mesleklerin kendine göre bir zorluğu ve riski vardır. Örneğin masa başı işlerde çalışanlar için kaza ve ölüm oranları çok düşüktür, fakat bazı meslekler ve çalışma şartlarında kaza ve ölüm oranları oldukça yüksektir. Kaza ve ölüm oranlarını düşürmek, yani işçi sağlığını ve güvenliğini yükseltebilmek adına çeşitli sistemler ve ekipmanlar kullanılır.
Baktığımızda kaza ve ölüm oranlarının yüksek olduğu meslek dallarının ortak bir özelliği yüksekte yapılan çalışmalardır. Yüksek yerlerde çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan kendilerini bağlayarak güvene aldıkları hatlara yaşam hatları denir.
Yaşam hattı, yüksek yerlerde çalışan personelin düşme tehlikesinin bulunduğu alanlara kurulabilen ve çalışanın olası bir düşme esnasında ölüm ve ciddi yaralanma riskini en aza indiren oldukça önemli ve hayati bir sistemdir.
Bu yüzden Odin Safety olarak önemini anlatmak ve hatırlatmak için “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” diyoruz.
Yaşam hatları nelerdir? Yatay yaşam hatları nelerdir? Dikey yaşam hattı nedir? Yaşam hattı standartları nelerdir? Yatay yaşam hattı nasıl olmalıdır? Yatay yaşam kaç metre olmalıdır? Yatay yaşam hattını kaç kişi kullanabilir? Yatay yaşam hattı nasıl kurulur? Yaşam hattını kim çeker ya da yatay yaşam hattı montajını kim yapabilir? Yatay yaşam hattı periyodik kontrolünü kim yapabilir? EN 795:2012 TYPE C nedir? Yaşam hatlarının standartları nelerdir? Yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını vereceğiz.
Yatay Yaşam Hattı Nedir?
Yaşam Hatları; çalışana sürekli ankraj noktası sunarak emniyetli çalışma yapmasını sağlayan yatay da montajı yapılan sistemlerdir. Kalıcı ve mobil olmak üzere iki türü vardır. Kalıcı, Rijit ya da Sabit sistemler; ilgili standartlara göre üretilen yaşam hatlarının üretici ya da üretici tarafından yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılarak sabitlenerek kullanıma sunulmaktadır. Mobil yaşam hatları ise; yine standartlara göre üretilen yaşam hatlarının üretici tarafından değil ürün bilgilendirme eğitimi almış kullanıcı tarafından takılır- sökülür ve farklı alanlarda kullanılabilir.
Yatay Yaşam Hattı Standartları
Yaşam hattı üretimi, iş sağlığı ve güvenliği açısından zorunlu olan bazı uluslararası standartlar altında yapılmaktadır. Yatay yaşam hatları testleri ve sertifikasyonu Avrupa Birliğince akredite kurumlar tarafından standartlara göre yapılmaktadır. Yaşam hattının ülkemizin de tabi olduğu Avrupa Birliği’ne (EN 795) göre tanımlanan standartları;
EN 795:2012 Tip C ve CEN/TS 16415:2013 Tip C ¹ dir.
¹ CEN TS 16415: 2013 Birden çok kişinin bağlanması için gerekli kriterleri ve testleri içermektedir.
Yatay yaşam hatları aynı anda 4-6 kişi kullanabilir. Aynı anda kaç kişinin kullanabileceği bilgisine ürün sertifikasından ulaşabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yatay Yaşam Hattı Kurulumu-Montajı
Yaşam Hatları, birçok bileşenden oluşan güvenlik seviyesi üst düzeyde olan sistemlerdir. Yaşam hattı kurulumu, testler sonucunda sertifikasında da tanımlanan sistem bileşenlerinin bir araya doğru bir şekilde getirilmesi ve yapıya sabitlenmesidir. Bu bileşenlerden bazıları şu şekildedir; şok emici, başlangıç ve sonlandırma braketleri, ara braket, paslanmaz çelik hat, gerdirme indikatörü. Ayrıca yaşam hattı bileşenlerinin yapıya sabitlenmesi amacıyla, yapı ile yaşam hattı bileşenlerinin arasında özel ankrajlar kullanılır.
Yaşam Hattı kurulumu ve yaşam hattı periyodik kontrolü; sadece üretici firma ya da üretici firma tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Yaşam hattı 2 meterden başlayarak istenilen uzunlukta yapılabilir. Kullanılan iki ankraj arası maksimum izin verilebilir mesafe ürün sertifikasyonunda yer alır. Odin Safety yaşam hatlarında iki ankraj arasındaki maksimum mesafe OD-ECOLINE için 20 metre ve OD-MAXILINE için 25 metredir.
Yatay Yaşam Hattı Kullanım Yerleri
Yatay yaşam hattı, düşme tehlikesinin bulunduğu alanlarda yatay düzlemde hareket imkânı yaratacak şekilde kullanılır. Baktığımızda yatay yaşam hatları çatı, korkuluk, vinç üzeri, vinç yürüme yolları, makina üstü, araç üstü gibi alanlarda sık sık tercih edilmektedir.
Dikey Yaşam Hattı ve Özellikleri
Dikey yaşam hattı tıpkı yatay yaşam hattı gibi düşme riskinin bulunduğu alanlarda kullanılır. Aradaki en temel farklardan biri; dikey yaşam hatları genellikle gemici tip merdivenler gibi dikey yapılarda uygulanmaktadır. Dikey yaşam hatları EN 353-1:2014+ A1:2017 standartlarına uygun olmalıdır. Dikey yaşam hattı halat tutucu, paslanmaz çelik halat, şok emici, gerdirme indikatörü, ana ankraj braketi gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Dikey yaşam hattımızı aynı anda 3 kişi kullanabilir.
ODİN SAFETY olarak iş sağlığı ve güvenliği sektöründe 15 yıllık deneyim ve uzmanlığımız ile sizlere hizmet veriyoruz. “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” mottomuz ile ürettiğimiz ürün ve çözümlerde iş güvenliğini, insan yaşamına verdiğimiz değeri yansıtıyoruz. Ürünlerimiz uluslararası yetkin bağımsız kurumlar tarafından test edilerek onaylanmış ve sertifikalandırılmıştır.
Bu yazımızda sizler için yaşam hattı standartları nelerdir, yaşam hattı nasıl kurulur, yatay ve dikey yaşam hatlarının özellikleri nelerdir sorularına cevap verdik.
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.