Yaşam hatlarında çalışanların güvenliği için gerekli ekipmanların kullanılması gerekir. Bu ekipman parçalarından bir tanesi de şaryodur. Ara destek noktalarına takılmadan devam edebilmesini şaryo aparatı sağlamaktadır. Yatay yaşam hatlarının kurulması gerektiği çatılar, virajlı zeminler, vinç yolları, dolum tesisleri, köprülerde yapılan yüksekte çalışmalarda kullanılır. Çalışanların düşmesini engeller ve rahat hareket etmesini sağlar. Şaryo vinçlerde de kullanılabilir, eşyaların taşınmasında ve yukarıya çıkarılmasında kullanılır. Odinsafety olarak hazırladığımız bu içeriğimizde şaryo nedir, nasıl kullanılır, çeşitleri nelerdir, yakından inceleyeceğiz. Şaryo almanız gerekiyorsa bu içeriğimiz sizler için faydalı olacaktır.
Kancalı Şaryo
Yüksekte çalışma ekipmanlarından şaryo çeşitleri arasında kancalı şaryo sayesinde verimli bir çalışma sağlanabilir. Kancalı şaryo, çalışanların yüksekte çalışabilmesi, kurulan hat üzerinde kolay hareket edebilme imkânı verir. Aynı zamanda büyük tipleri vinçlerde kullanılır. Vinçlerde paketli ve bağlı yükleri kaldırma ve taşıma imkânı sunmaktadır. Halat, emniyet kemeri, lanyard ile kancalı şaryo çalışanların yüksekte verimli çalışmalarını sağlamaktadır. Taşıma kapasitesi, kullanım kolaylığı açısından çalışanlara ve iş alanlarında kolaylık sağlar. Kullanım kolaylığı sayesinde çalışma alanlarında kullanılır. Şaryo ve bağlı olduğu kişi, kurulan platform üzerinde sağa sola hareket edebilir. Gerekli durumlarda düşme koruyucu da eklenebilir.
Manuel Şaryo
Yüksekte çalışma alanlarında en çok kullanılan şaryo çeşidi manuel şaryodur. İnşaat, endüstri, vinç ve kule gibi yüksekte çalışma alanlarında manuel şaryo tercih edilmektedir. Manuel şaryo köprü, kurulan platform, vinç gibi sabit bir alana sabitlenerek yükün ve çalışanların hareket etmesini sağlar. İnşaat gibi yüksek çalışma alanlarında eşyaların taşınmasında kullanılır ve kurulan platforma sabitlenir. Temizlik, bakım ve onarım gibi işlerde ise çalışanların güvenliğini sağlamak için kullanılır.
Manuel şaryo tipi seçimi, kullanım sıklığı ve kullanılacak alana göre seçilmelidir. Ekipmanların kullanımı, çalışma alanında kurulumu uzman ekip tarafından yapılmalıdır ve kontrolleri yapılmalıdır.
Şaryo Makarası
Manuel, kancalı ve diğer şaryo çeşitlerinde şaryo makarası kullanılır. İp veya çelik halatla bağlanan çalışan makara yardımıyla tutulur. Makara sarılarak ve hareket ederek, çalışanın rahat hareket etmesi sağlanır. Kullanılacak alana, ipin türüne, çapına ve kaldırılacak ağırlığa göre şaryo makarası seçimi yapılmalıdır.
Kullanılan şaryo tipinin kapasitesi, kaldırma hızı, yürüyüş hızı, kaldırma ve yürüyüş motoru, çalışma aralığı, ağırlığı ve voltajı makara seçiminde etkilidir. Yüksekte çalışma işlerinde yatay yaşam hattı kurulur ve bu hat üzerinde şaryo, hareket alanını arttırır. Halat, emniyet kemeri, lanyard ile şaryo çalışanların yüksekte verimli çalışmalarını sağlamaktadır.
Odinsafety olarak şaryo nedir, nasıl kullanılır ve şaryo çeşitleri hakkında bilgilere bu yazımızda yer verdik. Odinsafety üzerinden yüksekte çalışma ekipmanları hakkında detaylı bilgilere ve video içeriklerine ulaşabilirsiniz. Yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı, yapı ankrajı sırasında kullanılan ekipmanları görebilir, kurulumu ve montajı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.